Jak zadbać o glebę przed okresem zasiewania
Uprawa roli przed zasiewami kukurydzy lub buraka to idealny moment, by zadbać o „stan zdrowotny gleby”. Nie da się ukryć, że uproszczony płodozmian (dominacja zbóż) oraz stosowanie dużych dawek nawozów mineralnych i pestycydów powoduje, że stan fitosanitarny pól uprawnych, powoli lecz sukcesywnie pogarsza się. Mniejsza aktywność biologiczna gleb wpływa na ograniczenie naturalnych procesów w niej zachodzących, zmniejszenie zawartości materii organicznej oraz na zwiększenie liczebności zarodników patogenicznych grzybów.
W praktyce rolniczej utarło się stwierdzenie, że kukurydza jest jedną z najmniej wymagających upraw, w której ponoszone nakłady finansowe są zdecydowanie niższe niż w przypadku pozostałych gatunków roślin uprawnych. Oczywiście stosunkowo dobrze znosi ona okresowe niedobory wody i uprawę na słabszych glebach, lecz by wykorzystać jej pełen potencjał plonowania należy zapewnić jej dobrze wynawożone i wolne od chorób odglebowych stanowisko.
Choroby w kontekście kukurydzy
Rośliny kukurydzy w trakcie wegetacji narażone są jednak na szereg chorób, których głównym źródłem porażenia są zarodniki oraz grzybnia znajdujące się w glebie. Do takich chorób należy zaliczyć przede wszystkim fuzariozę łodyg, która powoduje osłabienie roślin, brunatnienie i gnicie korzenia, łamanie łodyg i w efekcie znaczące obniżenie plonu ziarna. Często spotykanym problemem jest również fuzarioza kolb, która objawia się w postaci białoróżowej lub łososiowej grzybni na liściach okrywowych kolb i ziarniakach, obniżając nie tylko plon ziarna ale także jego jakość (mykotoksyny). Z kolei zarodniki głowni (guzowatej oraz pylącej) są w stanie w glebie przetrwać do 10 lat!
Jak widać choroby pochodzenia odglebowego to naprawdę realny problem dotykający nie tylko kukurydzę (zwłaszcza uprawianą w monokulturze) ale również buraka cukrowego – w ostatnich latach obserwujemy coraz więcej zgnilizn korzeni, które oprócz obniżenia plonu skutkują również niższą zawartością cukru w korzeniach.
Fundamental i Biokurator to produkty mikrobiologiczne, które w trakcie ostatnich lat potwierdziły swoją skuteczność i „zdolność bojową” nawet w najtrudniejszych warunkach, o czym świadczą nie tylko pozytywne opinie rolników, ale także z roku na rok zwiększający się areał pól na których te produkty są stosowane. Aplikacja Fundamental oraz Biokurator to naturalna stymulacja rozwoju i wzrostu, większa odporność na suszę i choroby, wyższy plon i w przypadku buraka cukrowego większa zawartość cukru w korzeniach.
Zdaniem naukowców produkty biologiczne są cenne szczególnie ze względu na coraz mniejszą liczbę substancji aktywnych możliwych do wykorzystania w obecnym rolnictwie, a także ze względu na to, że stanowią dodatkowy sposób na ochronę i poprawę zdrowia roślin. Podkreślają jednak bardzo mocno, że produkty mikrobiologiczne powinniśmy traktować jako uzupełnienie – a niekoniecznie zamiennik dotąd stosowanych rozwiązań.
Technologia hybrydowa na polu
Utożsamiając się z tą opinią już od 4 lat na Mistrzowskich Polach i Poletkach Agro-Sieci prezentujemy Państwu technologię hybrydową, gdzie w różnych uprawach i kombinacjach stosujemy połączenie bakterii probiotycznych i drożdży (Fundamental lub Biokurator) z łatwo przyswajalnym wapniem (Fundamental Ca lub Biokurator Liquid Ca) ora z konwencjonalnymi fungicydami (mniejsza dawka lub liczba substancji aktywnych). Wykorzystujemy mleczan wapnia (powstały po połączeniu bakterii z wapniem) który hamuje aktywność enzymów pektynolitycznych patogenów grzybowych, co znacząco utrudnia im wniknięcie do rośliny (skuteczne działanie zapobiegawcze) oraz konwencjonalne fungicydy działające wyniszczająco. Rozwiązanie to pozwala na utrzymanie dotychczasowego poziomu plonowania, przy zdecydowanie niższych dawkach tradycyjnych fungicydów.
Warto zwrócić uwagę na produkt oparty na pochodnych salicylanów – BIOSAL. Jest on świetnym uzupełnieniem Fundamental oraz Biokurator, ponieważ indukuje systemiczną odporność nabytą, z kolei bakterie kwasu mlekowego wpływają na systemiczną odporność indukowaną. Biosal aktywuje mechanizmy obronne wobec infekcji wirusowych, bakteryjnych, grzybowych oraz wyrządzonych przez szkodniki. Zwiększona zawartość salicylanów zwiększa tolerancję roślin na wszystkie szkodliwe bodźce płynące ze środowiska (susza, okresowe przymrozki oraz wysokie temperatury).